Większość roślin występujących w Biblii odgrywało ważną rolę dla ludności żyjącej w tamtych czasach. Służyły jej jako pożywienie, budulec, do sprawowania kultu religijnego, czy jako lekarstwo. Ich wzmiankowanie potrafi nam dzisiaj wiele powiedzieć na temat kultury, czy też codziennego sposobu życia mieszkańców Bliskiego Wschodu. W sumie Pismo Święte wymienia 110 gatunków zaliczających się do przysłowiowej „flory”.
W czasach biblijnych, większość ludzi żyła z rolnictwa. Stąd nie może dziwić, że autorzy ksiąg świętych nierzadko pisali o: sianiu, zbiorach, dojrzewaniu, nawadnianiu, hodowli zwierząt, czy uboju. Wśród ziaren rzucanych w pole trzeba wymienić: pszenicę, jęczmień i proso. We własnych ogródkach z warzyw sadzono soczewicę, fasolę, groch, a także różne odmiany cebuli. Nie brakowało tam również najrozmaitszych ziół, takich jak kolendra czy czarny kminek. Dziko rosnące zioła, używane do przyrządzania potraw czy do lecznictwa, postrzegane były przez ludy zamieszkujące Ziemię Świętą jako Boże błogosławieństwo. Wokół osad zakładano ogrody owocowe, w których najczęściej rosły drzewa daktylowe, figowe, migdałowe oraz granatu. Najważniejszym środkiem spożywczym była oliwa z oliwek. Z mąki oraz ze wspomnianej oliwy wypiekano podpłomyki.
A oto lista najczęściej wymienianych roślin w Piśmie Świętym :
A. Drzewa oraz krzewy owocowe
B. Uprawa polna
C. Zioła oraz rośliny zielne
D. Drzewa i krzewy
E. Rośliny na terenach podmokłych
F. Rośliny pustynne
G. Ciernie i osty
H. Kwiaty polne
I. Zioła lecznicze, przyprawy oraz wydzieliny zapachowe